Què és la malaltia renal crònica?

Publicat a General el dia .

Què és la malaltia renal crònica?

unnamedÉs una malaltia que apareix quan l’estructura del ronyó o la funcionalitat del teixit renal falla en un o en ambdós ronyons. Sovint, aquesta malaltia es detecta quan la funció renal està tant deteriorada que s’aprecia en les analítiques de sang i d’orina.

Les funcions del ronyó són les següents:

-       Eliminar productes del metabolisme cel·lular

-       Mantenir el balanç hídric i electrolític

-       Produir hormones

 

La malaltia renal crònica, és irreversible, per tant, no la podrem arribar a curar, però els seus signes sí que es poden manejar i millorar la qualitat de vida dels nostres pacients.

 

Els ronyons es composen de petites unitats funcionals anomenades nefrones. Gossos, gats i humans naixem amb un gran nombre de nefrones i no és fins que es danya el 75% de les nefrones que es detecta la malaltia.

 

La clau del maneig d’aquesta malaltia és diagnosticar-la quan abans millor per tal d’aturar la seva progressió. Donat que quan diagnostiquem aquesta patologia, el dany renal està ja avançat, és difícil determinar la causa del dany renal i tot i que es sol diagnosticar en gossos i gats geriàtrics, no sempre és conseqüència de l’edat.

 

Quins són els signes de la malaltia renal crònica?

Gossos i gats amb un dany renal moderat poden semblar sans. No obstant, aquells animals en el que hi ha una gran pèrdua de funcionalitat renal poden estar molt greus. Els signes més precoços són:

-       Augment de la ingesta d’aigua (polidípsia)

-       Augment de la producció d’orina (poliúria)

Aquests signes apareixen perquè els ronyons no són capaços de concentrar l’orina. Altres signes que es poden detectar són:

-       Pèrdua de pes

-       Mal aspecte del pelatge

-       Gana selectiva

 

Un cop la malaltia progressa pot aparèixer pèrdua de la gana, vòmits, úlceres a la boca, debilitat, letargia.

Altres signes que apareixen quan la malaltia ja està molt avançada, són anèmia, hipertensió. L’anèmia pot empitjorar la debilitat i la pèrdua de la gana. La hipertensió pot provocar ceguera sobtada, canvis de comportament, convulsions, coma o inclús empitjorament del ronyó o del cor.

 

Quin tractament podem aplicar als nostres pacients amb malaltia renal crònica?

Afortunadament, aquesta malaltia es pot tractar amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels nostres pacients durant mesos o anys. El tractament es basa principalment en l’administració d’una dieta que afavoreix la funcionalitat del ronyó, hiperhidratació i medicaments per controlar símptomes com els vòmits, la hipertensió, anèmia i proteïnúria.
Etiquetat amb , , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>