El Cop de Calor

Publicat a Enfermetats freqüents el dia .

Amb l’arribada del bon temps, anem en compte amb les altes temperatures i les nostres mascotes. El cop de calor és un augment de la temperatura corporal que es presenta quan els mecanismes de l’organisme que controlen l’excés de temperatura del cos, no es poden adaptar a aquestes altes temperatures.

Cop de calor

Cop de calor

Quan es pot donar un cop de calor en un animal?

 El més freqüent que pot passar és que ens oblidem que fa calor i ens descuidem uns minuts l’animal al cotxe, o a la terrassa o sortim a donar un volt en hores d’excessiva calor. Un cop instaurat el cop de calor, les conseqüències per l’animal són molt greus i poden provocar la mort.

La temperatura a partir de la qual comencem a tenir problemes orgànics gravíssims és de 42,5ºC. A partir d’aquesta temperatura es pot produir mort cel·lular i disminució de l’aport d’oxigen als teixits. El cop de calor pot provocar el dany de tots els òrgans de l’animal.

 

Donada la gravetat d’aquesta malaltia la millor manera de combatre-la és evitant-la. Així doncs, evitarem deixar els animals al cotxe, terrasses, portarem aigua, no donarem passejos a les hores de més temperatura i vigilarem amb l’excés d’exercici en les èpoques més caloroses de l’any.

Alguns dels signes que caracteritzen la instauració d’un cop de calor són panteig exagerat, salivació, augment de la temperatura corporal, mucoses molt vermelles, taquicàrdia, envermelliment de la pell, diarrea amb sang, disminució de l’orina, canvis de l’estat mental, convulsions i parada cardiorespiratòria.

El cop de calor s’instaurà quan la temperatura de l’animal supera els 41ºC. Quan abans ens n’adonem i abans poguem acudir a un centre veterinari major serà la possibilitat de supervivència de la seva mascota. El que s’ha de fer és modificar la temperatura quant abans millor i intentar recuperar els òrgans danyats.

Algunes de les coses que podem fer a casa o durant el trasllat al centre veterinari més proper són: submergir o mullar a l’animal amb mantes empapades en aigua i alcohol. Remullar els coixinets amb alcohol. És important mirar la temperatura de l’animal i aturar el refredament quan aquesta arribi a 39,5ºC perquè es molt fàcil disminuir massa la temperatura i això també seria perjudicial. Un cop al veterinari es prendran altres mesures com l’avaluació dels danys interns i l’administració de suero i antibiòtics profilàctics.
Etiquetat amb , , ,

Un pensament a “El Cop de Calor

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>