L’arribada d’una criatura sempre representa un canvi en les vides dels membres de la família, i les nostres mascotes, com part de la família que són també o experimenten com un canvi al qual s’han d’adaptar.
Així com ens preparem nosaltres i preparem la casa i l’entorn per l’arribada del bebè, és necessari que preparem a l’animal amb uns senzills consells per tal de que l’adaptació sigui satisfactòria.
Un cop el nadó estigui a la llar, els nostres horaris i costums seran molt diferents a com eren abans. Hem de preveure aquests canvis per tal de començar-los a estipular amb anterioritat amb la nostra mascota. Per exemple, haurem d’adaptar els horaris de menjar i de passejos a unes hores que puguem realitzar-les quan la criatura estigui a casa.
Penseu en la possibilitat que hagueu de sortir a passejar al gos amb el carret i per tant si l’animal tira, això dificulti molt el passeig. Hi han collars especials que permeten que el gos no tiri d’una manera fàcil i sobretot no dolorosa. Consulteu al veterinari.
Estipularem uns horaris (5-10 minuts dos cops al dia) que estaran reservats íntegrament a l’animal. Hauria de ser sempre a la mateixa hora per acostumar a la mascota abans del naixement. Durant aquests minuts aprofitarem per pentinar, acariciar, jugar, etc..
Acostumeu al gos/gat a les coses del nadó com ara entrar a l’habitació, olorar la roba, els bolquers, etc. Si agafa alguna cosa del nen és important corretgir-lo amb un “NO” i sobretot que no ho prengui com una joguina, és a dir, no estimular al joc de tira-porta. Si prèviament l’animal és capaç de complir les ordres bàsiques, tindrem molt guanyat, per això és tant important una correcta educació des de cadellet.
És important que el gos no pugi al llit o bressol del nen i acostumar-lo a la presencia d’aquests mobles permetrà detectar quins comportaments són no desitjats i podrem corregir-lo.
Si el gos té joguines de peluix o de goma que poden ser similars a les del nen, és possible que no pugui distingir entre quines son les seves joguines i quines són les de la criatura. És possible que quan el nen tingui uns mesos intenti prendre les joguines de la boca del gos o el gos de les mans del nen i és en aquest moment quan pot sorgir conflicte. Per tant, seria interessant acostumar al gos a joguines que siguin diferents a les del nadó. També seria molt útil ensenyar amb anterioritat al gos l’ordre “deixa” mitjançant premis, d’aquesta manera entendrà que davant d’aquesta ordre, ha de deixar aquella joguina.
En el moment de naixement del nen, és molt important que durant l’estada a l’hospital, la persona encarregada de cuidar al gos, porti roba del nen usada i li doni a olorar, d’aquesta manera quan tota la família estigui a casa, el gos reconeixerà l’olor del nen.
Quan el bebè arribi a casa, el gos tindrà moltes ganes de saludar, sobretot a la mare que farà dies que no veu. Es en aquest moment quan un cop el gos s’hagi calmat, la mare dediqui uns moments a saludar al gos. Un cop tot s’hagi calmat, és el moment de presentar el nen a la mascota. En el moment de les presentacions, quan el gos s’atansa al nen, sempre sota vigilància, és important que es reforci positivament amb llaminadures aquells comportaments satisfactoris. Acariciarem en tot moment al gos per transmetre tranquil·litat. Si el gos es mostra tímid o bé amb por davant el nou membre de la família, no l’obligui a atansar-se, doni-li el seu temps, i premiï cada pas que dongui per atansar-se al bebè.
Fins que tinguem la confiança de que no es pot produir cap accident, tota interacció de l’animal amb el nen serà supervisada per un adult.
És important que quan el nen tingui uns mesos, li ensenyem a tractar al gos. El nen ha de respectar l’espai del gos i els seus moments de descans.
S’haurà de tenir especial compte amb aquells gossos geriàtrics que poden patir de dolor crònic ja que una empenta o caiguda els hi pot suposar dolor i això pot portar a reaccionar de forma negativa.
S’ha d’anar en compte si el nen és molt actiu o brusc, ensenyi al nen a tractar al gos amb delicadesa i amabilitat.
Per qualsevol pregunta no dubti en contactar amb el seu veterinari que li assessorarà sobre quina és la millor manera d’enfocar l’arribada d’un bebè quan es tenen animals a la llar i fer d’això un motiu de felicitat per a tots els membres de la família.