El virus de la immunodeficiència felina

Publicat a General el dia .

cat2-700x460

El virus de la immunodeficiència felina (VIF) és extraordinàriament similar al virus de l’immunodeficiencia humana (VIH) causant de la SIDA. Trobem presència de VIF en moltes parts del món, on s’han trobat anticossos contra aquest virus en sèrum i mostres des de 1960  El virus està present en la saliva dels gats i els infecta a través de mossegades. Encara que poden infectar-se, el VIF no afecta a gatets mentre estan a l’úter però, sí poden infectar-se quan estan lactant, a través de la llet d’una mare malalta. No tots els gatets s’arriben a infectar, el més comú és que s’infectin a través de baralles entre mascles.  La malaltia només es contagia de gat a gat les persones no ens podem infectar, els gossos tampoc.

La infecció amb VIF està dividida en tres etapes: aguda, subclínica i crònica.

» La fase aguda dura 3-6 mesos i està caracteritzada per episodis intermitents de letàrgia, disminució de la gana i febre que són els símptomes típics. Sovint aquesta fase passa desapercebuda per als propietaris.

» La fase subclínica dura des de diversos mesos fins a anys i afecta als gats a nivell del sistema immunitari, debilitant-los poc a poc les defenses.

» En la malaltia crònica el deteriorament del sistema immunitari predisposa als gats a una gran varietat de malalties: infeccions cròniques de la boca, infeccions respiratòries, infeccions intestinals, malalties fúngiques, malalties als ulls, símptomes nerviosos, neoplàsies (tumors) i la leucèmia són els més freqüents. A prop del final de la malaltia, l’animal pot desenvolupar una síndrome de pèrdua de pes del voltant del 20-30% durant diverses setmanes. Davant d’una infecció de VIF el pronòstic estimat de vida és d’uns cinc anys.

Tractament de la immunodeficiència felina

1 . Sovint el tractament que s’adminstra no és efectiu. La teràpia principalment és de suport i es tracten especificament les infeccions secundàries.

2 . Com és una malaltia que es transmet a través de mossegades, només s’infecten els gats que s’involucren en baralles entre gats, per tant el més important és la prevenció.

3 . Si l’animal està infectat és molt important limitar l’exposició amb altres gats i evitar que aquests animals surtin al carrer.

S’ha d’acudir al veterinari en cas que:

- El seu gat refusi menjar i estigui deprimit.

- El seu gat sembli desorientat i que no hi vegui.

- L’estat de salut del seu gat s’estigui deteriorant: mal aspecte del pèl, pèrdua de pes, diarrea, etc.

Si necessiteu més informació al respecte, no dubteu en consultar amb el nostre equip veterinari.
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>